Het Zinken dak was uiterst populair in de jaren ’90 omdat gewelfde vormen geliefd waren. Vandaag de dag zien we dat zink terug in opmars is te danken aan zijn duurzaamheid en toeppassingsmogelijkheden. Enkele toepassingen waarvoor zink in de bouw worden gebruikt zijn: Goten en Regenwaterafvoer, Dakbedekking en Gevelbekleding.
Zink kan dienst doe voor daken vanaf een dakhelling van 3°.
Hedendaags is er de mogelijkheid om het materiaal niet meer te moeten verluchten aan de onderzijde. Tot enige tijd terug was dit nog verplicht. Deze vooruitgang betekent, geen energieverliezen meer langs de ventilatieopeningen en geen koude lucht of condensatie in de dakconstructie.
De onverluchte dakopbouw kan op 4 manieren gebeuren:
- Warm daksysteem op OSB platen
- Warm daksysteem op sandwichpanelen
- Warm daksysteem op minerale wol, PUR of PIR
- Warm daksysteem op cellenglas
In deze 4 gevallen dient zink gebruikt te worden met een beschermde onderzijde.
Zink voor de gevel
Zink geeft je de mogelijkheid een gevel of een deel van de gevel een apart accent geven. Zelfs volledige woningen kunnen met zink worden aangekleed wat vrij goede oplossing is bij renovaties van bestaande gevels die te maken hebben met vochtproblemen.
Het materiaal is licht van gewicht waardoor er geen zwaardere fundering vereist is en laat toe om bijkomende isolatie te voorzien tussen de dragende structuren.
Wij zetten even de voor- en nadelen van een zink op een rijtje.
Voordelen van een zink:
- Zink is een onderhoudsvriendelijk materiaal met een lange levensduur en gemakkelijk in onderhoud.
- Zink is een materiaal dat zich makkelijk laat bewerken, bruikbaar voor zowel daken en gevels en sluit perfect bij iedere woonstijl aan.
- Biedt heel wat architectonische mogelijkheden zowel voor gevel- als daktoepassingen. Ronde en gebogen toepassingen zijn perfect mogelijk.
- Na verloop van tijd vormt zich op de zinken dakbedekking een patineerlaag wat zink heel resistent maakt.
- Het is materiaal is daarenboven natuurlijk wat het 100 % recycleerbaar maakt.
- Met zink als dakbedekking is de dakconstructie heel compact wat meer ruimte voorziet voor een betere thermische isolatie.
Nadelen van zink:
- Zinken daken zijn vrij moeilijk degelijk te isoleren zoals bijvoorbeeld pannendaken, er zal namelijk een speciaal isolerend materiaal moeten geplaats worden. Enkel gespecialiseerde dakdekkers kunnen een zinken dakbedekking plaatsen en isoleren.
- Qua prijs is dit wel nog een van de duurste dakbedekking
Gepatineerd zink
Na enige tijd zet zich op zink een donkere, zilverkleurige patineerlaag af. Deze laag geeft een beschermende functie aan zink tegen weersinvloeden en luchtvervuiling.
Zink is ook verkrijgbaar in geprepatineerde uitvoering. Hier kreeg het natuurlijke materiaal tijdens de fabricatie ervan deze beschermlaag al mee.
Zinken leien
Sinds enkele jaren bestaan ook zinken leien. Deze zijn geprepatineerd en ruitvorming en hebben hetzelfde uitzicht als een natuurlei, maar is iets groter. Een belangrijk voordeel is ook hier weer dat de zinken lei lichter is dan pannen en natuur- of kunstleien.